Make Your Mark bjöd på fredagen in till ett frukostseminarium med Karin Rosell, marknadschef på E.ON samt Tobias Karlsson, marknadschef på Max Burgers, inbjudna för att prata om kommunikation kring hållbarhet.

Att som företag berätta om sitt hållbarhetsarbete börjar bli en hygienfaktor, därför kändes fredagens ämne oerhört aktuellt. Jonas Terning, vd på Make Your Mark, höll i ett spännande och framförallt engagerande samtal med marknadscheferna från Max Burgers och E.ON – och vi har såklart sammanfattat de viktigaste ämnena till dig som inte var på plats.

5 utmaningar ditt företag bör anta i sin hållbarhetsstrategi:

1. Hållbara företag kommer att vara en hygienfaktor

Det pratas mycket om att vi måste minska vår klimatpåverkan och om människors klimatångest. Hur ska man egentligen leva för att minska sin egen påverkan? Enligt Karin Rosell på E.ON är det företagens ansvar att visa vägen. Om man inte har hållbarhet på agendan, och jobbar med det i sitt dagliga arbete, är man inte ens med i matchen. För E.ON har detta varit deras målsättning det senaste året, och de vill med sin kommunikation lyfta alla hjältar som brinner för just detta. De vill inspirera och hjälpa människor till en hållbar livsstil snarare än att visa E.ON:s eget arbete.

2. KPI:er kopplade till målen är en viktig del av arbetet

Att följa upp sina mål och göra kontinuerliga mätningar borde sitta som berget hos alla företag, men det är långt ifrån alla som faktiskt följer upp sitt dagliga arbete med konkreta siffror. Mäter man inte de kommunikationsinsatser man gör kring sitt hållbarhetsarbete kommer man heller inte kunna göra några framsteg. Det räcker inte att gå på magkänslan eller vad man som individ tycker.

3. Framtiden handlar om transparens
För konsumenten kommer det bli än mer viktigt att varumärket visar transparens. Varumärken som är hållbara är de som kommer att överleva. Därför är det viktigt att som företag visa upp sitt hållbarhetsarbete och det som pågår bakom kulisserna. Det kommer ta ett tag både för konsumenter och företag att ställa om, men det är dit vi är på väg.

4. Analysera ditt avtryck

KPI:er är som vi skrev en viktig del av hållbarhetsarbetet, men för att starta resan mot ett klimatpositivt företag måste vi göra en självrannsakan. Vad vill vi göra för avtryck och var är vi på väg? När man ser sitt analyserade avtryck så kommer man vilja jobba metodiskt med att minska det och ta ansvar.

5. Reality check – vad kan ni påverka just nu och vad måste ni vänta med?

Allting är inte svart eller vitt när det kommer till vår klimatpåverkan. Som företag måste man fundera över vilket ansvar man har. Vad kan vi minska just nu och framåt? Sedan behöver man ta ett ansvar för det man inte kan göra något åt just nu till exempel genom att klimatkompensera. Det handlar inte om att antingen bara minska avtrycket eller att klimatkompensera – det handlar om att göra både och! Max Burgers jobbar till exempel genom att erbjuda menyval som är lika goda eller till och med godare än kött – men bättre för klimatet.
Så här analyserar Max Burgers vilket avtryck deras burgare gör:

Här kan du läsa Max Burgers rapport om Klimatpositiva burgare.

Fotnot: E.ON är en av Make Your Marks uppdragsgivare och tillsammans har vi fått två nomineringar i årets Swedish Content Awards – Årets kundtidning B2C samt Bästa turnaround. Här kan du läsa mer om vad vi gjort tillsammans.

Förra året skapade vi en digital levande illustration för att visa hur långt E.ON har kommit på sin hållbara resa till att senast år 2025 bara erbjuda förnybar och återvunnen energi. Den kommer att växa år för år när fler hållbara projekt tillkommer. Läs mer här.

Vi har även gjort reportage och porträttfilmer om några av de personer som arbetar med eller har hjälpts av FC Rosengårds verksamhet i Malmö – viktiga sociala hållbarhetsprojekt som E.ON sponsrar. Läs mer här.

Här kan du ladda ner en pdf-version av vårt nominerade magasin om eldsjälar inom hållbarhet – Alla är revolutionärer.

Tack till Karin Rosell, Tobias Karlsson och till dig som var med på vårt frukostseminarium.