Funderar du på att starta en podcast? Under vårt frukostseminarium bjöd vi in Emil Persson, som står bakom den populära podcasten Fördomspodden. Här delar han med sig av sina bästa tips!

Emil Persson, idag producent på Nexiko, har alltid uppskattat intervjuformatet. När han jobbade på tidningen Café föddes idén om att inte bara låta deras omtyckta intervjuer stanna i tidningen utan utvecklas till andra plattformar – och Fördomspodden var född.

De som lyssnat på podden har koll på formatet, Emil drar sina fördomar som han har om intervjupersonen – som sen får kommentera påståendet. Ofta är fördomarna rakt på sak och ganska hårda.

Läs mer: Make Your Mark-producerade Glutenpodden är nominerad i CMA.

– Mitt mål är inte att ställa frågor som folk mår dåligt över. Ibland kan de bli lite kränkta men det är inte som att jag verkligen tror allt jag säger om personen. Det dras ju till sin spets, berättar han under Make Your Marks frukostseminarium.

Förutom att göra en bra podcast är det minst lika viktigt att jobba med distributionen av den, för att nå fram till potentiella lyssnare.

– Förutom att kända poddare fick sprida att de var med gjorde vi tre vanliga nyhetsartiklar på varje avsnitt. Eftersom det är kändisar med varje gång skapade vi sånt innehåll som passar andra medier och som kan plockas upp utav dem. Vi fick in vartenda avsnitt i deras kanaler, säger Markus Thunberg, digital redaktör på Make Your Mark, som tidigare jobbade på Café.

Till dig som missade vårt seminarium har vi här samlat Emil Perssons bästa tips.

5 tips om du själv vill starta en podcast:

1. Dra på kända namn – men behåll publiken genom intressant innehåll
Det är inte lätt att få lyssningar på en ny podcast. Om ni har med kända gäster, som kan hjälpa till med spridningen, så kan det bidra till att fler får upp ögonen (och öronen!) för den. Sen är det lika viktigt att själva innehållet är intressant för lyssnaren, så att de fortsätter att komma tillbaka till nästa avsnitt.

2. Bygg upp ett bibliotek med avsnitt
Funderar ni på att starta en podcast? Våga satsa! Det är svårt att mäta hur bra projektet går efter bara ett par avsnitt. Bygg upp ett bibliotek så att lyssnaren har många avsnitt att ta del utav. Hälften av Fördomspoddens lyssningar varje månad är från äldre avsnitt och hälften är på det senaste avsnittet. Podcasts är ett ganska långsamt och tidlöst medium som tar tid.

3. Kontinuitet är viktigt…
Lyssnaren förväntar sig att det ska komma ett nytt avsnitt på en viss dag och tid. Därför är det viktigt att släppa ett avsnitt i veckan. Är det svårt att få ihop så pass många avsnitt? Emil Persson tipsar om att dela upp avsnitten i säsonger. Då kan ni släppa exempelvis tio avsnitt under tio veckor och sen ha ett uppehåll innan ni släpper lika många igen.

4. … och likaså avsnittens längd
Ett avsnitt av Fördomspodden är sällan längre än 40 minuter, då längre poddar inte är detsamma som bättre. En inspelning är cirka en timme och tio minuter lång men klipps sedan ner för att plocka ut det allra bästa.

5. Våga stå i bakgrunden
Om du bjuder in gäster eller har en intervjupodd är det just den personen som ska vara i fokus – även om du står för frågorna och leder avsnittet framåt. Många som har en podcast vill gärna själva stå i centrum och dela med sig av sina åsikter men glöm inte att det är gästen som lyssnarna vill höra mest om.

Visste du att…
… Make Your Mark producerar flertalet podcasts åt våra kunder? Tillsammans med Celiakiförbundet gör vi ”Glutenpodden med Smilla Luuk”. ”Människobyn” gör vi för AMF Fastigheter. Vi har även gjort Snickarpodden för JM, för att få fler kvinnor att välja att jobba inom byggbranschen.

Tack till Emil Persson och till dig som deltog på vårt frukostseminarium. Följ oss i sociala medier för att inte missa inbjudan till nästa seminarium!